Du kender det, du er lige stået op og stiller dig foran spejlet, og ser dem. I løbet af natten har du fået bumser på hagen. Det er det værste, der kan ske. Hvad gør du?

Det er bevist, at det påvirker en så meget, at det kan ødelægge hele ens dag og give utrolig meget usikkerhed, og det fører oftest til dårlig selvtillid. Når man ser disse, hvad gør du så?

De fleste tænker, hvordan får jeg bumserne fjernet. I virkeligheden burde det første spørgsmål være, hvad er bumser, og hvad spiller egentlig ind når man får bumser.

 

Bumser er en helt almindelig hudsygdom

Faktisk er det så almindeligt, at det er omkring 80 procent af alle teenagere, som får disse urenheder. Helt biologisk set opstår bumser ved hudens mange hårsække og talgkirtler. Talgkirtler udgiver et stof, der hedder sebum, som er hudfedt, der smører huden og hårsækkene.

Dette hudfedt og de døde hudceller er sammen det, som beskytter huden fra alle uvedkommende bakterier. Hvis der sker en forandring ved hudens fedt eller de døde hudceller vil kroppen reagere, og der vil forekomme en tilstopning ved hårsækkene, som vil føre til betændelse, der kaldes bumser.

Grunden til bumser forekommer mest ved teenagere er på grund af puberteten. Under puberteten sker der flere hormon-forøgelser blandt andet producerer kroppen mere af det mandlige kønshormon androgen.

Det sker både hos drenge og piger. Den ekstra forøgelse fremmer produktionen i talgkirtlerne, og det forårsager en stigning af hudfedt. Det er stigningen, der er med til at forvolde flere betændelser og flere bumser.

Hvorfor får man bumser?

Grunden til bumser forekommer mest ved teenagere er på grund af puberteten. Under puberteten sker der flere hormon-forøgelser blandt andet producerer kroppen mere af det mandlige kønshormon androgen, dette sker både hos drenge og piger.

Den ekstra forøgelse af androgen fremmer produktionen i talgkirtlerne, og det forårsager en stigning af hudfedt. Det er denne stigning, der er med til at forvolde flere betændelser og flere bumser.

Bumser får man i teenager alderen, og typisk opnår man det maksimale aftryk af hudlidelsen mellem de 17 til 19 år. Den forbrænder normalt ud inden man bliver 25, men i ekstreme tilfælde kan man have hudlidelser indtil en alder af 40 år. 

Det sker heldigvis kun ved 1 % af mænd og 3 % af kvinder. Bumser er generelt svære at forstå sig på, men faktuelt er der fire hovedgrunde til man får bumser. Disse er hudfedt, tilstopning, bakterier og generne, disse fire grunde forstyrrer huden så meget, at det kan skabe en hudlidelse.

 

Grunde til man får disse urenheder

Den første er, hvis kroppen producere for meget hudfedt. Hudfedt er fuldstændigt naturligt, og det er noget huden skal bruge, for at holde sig sund og uden for bakterie-fare, men hvis der produceres for meget hudfedt har vi problemet.

Alt dette hudfedt skaber en tilstopning i hårsækkene, denne tilstopning skaber det, der kaldes en hudorm. En hudorm er en tilstopning af hårsækkene, og det er det vi kan se som små sorte prikker i huden.

Alt tilstoppede hudfedt er dejligt føde for akne-bakterierne. De bor i vores huds porer, så de er fuldstændige naturlige, men når denne overproduktion af hudfedt forekommer, får disse bakterier lidt for gode leveforhold.

Det ser vores krop som noget farligt, og derfor laver immunforsvaret en betændelse, som skal bekæmpe bakterien. Det er denne nedkæmpning, der bliver til en bums.

Den sidste af de fire hovedgrunde er gener, det vil sige, hvis dine forældre begge har haft bumser da de var yngre, er der stor chance for, at du også kommer til, at lide af den samme hudlidelse. Desværre er videnskaben ikke helt up to date omkring bumser, så der vides ikke, hvorfor gener har denne betydning for bumser, men det er tydeligt betydningen findes.

Kur mod bumser

Selvom man opnår det maksimale ved de 17 til 19 år, og de fire hovedgrunde spiller ind, når man har bumser, er der noget, der kan gøres. Det er sådan, at nogle har rigtig mange bumser, og de har brug for lægelig hjælp.

Så er der de få, som er født med smuk hud, og har det fra naturens side. Midt imellem er der majoriteten, alle de der er ramt af normale urenheder, og de kan ved hjælp af daglige hudprodukter og huden selv, lindrer ens urenheder.

 

De tre grundprincipper:

Hvis man har urenheder, findes der forskellige behandlinger og kur mod bumser. Der er tre grundprincipper i bumse-behandling. Den første er rens din hud dagligt. Du skal rense din hud dagligt, for ellers bliver hårsækkene, der sidder ved huden tilstoppede af hudfedt, og det skaber bumser.

Det er dog ikke helt simpelt for ellers kunne man jo bare rense 10 gange om dagen, men det er sådan, hvis du renser din hud for meget, kommer din hud aldrig til at gøre det, den er rigtig god til, og det er at beskytte sig selv.

Det andet grundprincip er behandling af huden efter rensning. Det er således, at din hud har brug for pleje, efter den lige er blevet renset, da der sker en del stressfaktorer omkring huden under rensningen. For at huden skal mildnes, så blidt som muligt, bruges cremen.

Sidste grundprincip er “don´t over do” eller lidt mere præcist beskrevet, lad huden arbejde med det den har og det du giver den. For guds skyld ikke ødelægge dens gode arbejde.

Huden samarbejder stærkt med immunforsvaret, og det er immunforsvaret, der går ind mod bakterier og andre fjendtligheder i huden, så hvis du enten renser for meget eller cremer huden for meget, skaber de større stressfaktorer og huden vil ikke være i balance.

Sådan giver du din hud den bedste hudpleje

Kærlighud er et online site, der er oprettet for at give dig chancen for at få den sundeste og flotteste hud. Vi har samlet nogle forhandlere og metoder til, at du kan få det bedste af det bedste.

Først og fremmest skal jeg dog lige sige, at motion og sund kost også er en vigtig del af vejen til sund hud uden bumser. Det bedste kunne være, at dyrke en halv times motion hver dag, men minimum dyrk motion mindst 3 gange om ugen.

Husk efter du har dyrket motion, rens din hud, så holder du hygiejnen. Husk også, at holde restitution efter din træning, helst en dags pause imellem, så kroppen kan få slappede helt af.

Med sund kost menes der ikke, at du aldrig mere må spise slik og søde sager igen. Lad fornuften spille ind, spis nogenlunde sundt, så du ikke hele tiden får dit blodsukker til, at blive kanon højt.

Helst undgå mælkeprodukter i din kost, så meget som muligt. Hvis du endda mener, at du fuldstændig kan fjerne det fra din kost (MEGET SVÆRT), så vil det helt klart anbefales. Mælkeprodukter forvirrer kroppens hormoner utroligt meget, og det var sundt da vi var børn, for der havde vi brug for at vokse. Nu er det mere ubetydeligt, og forvirrer kroppen mere end det gavner.

 

Fakta – Bedste metode til flottest hud

Vask ansigtet morgen og aftenen.

Giv pleje til huden med creme efter ansigtvask.

Giv kroppen stærke og sunde ingredienser, så den kan klare dagen.